понеделник , март 19 2018
Начало / Общество / „Разделяй и владей“ или „Съединението прави силата“, ТИ избираш.

„Разделяй и владей“ или „Съединението прави силата“, ТИ избираш.

Помните ли кога за пръв път се сблъскахте с фразата: „Разделяй и владей“? За много българи тя бележи трагичното начало на пет вековното турско робство, защото едва тогава когато двамата братя са изправени един срещу друг опитите на душманина се увенчават с успех. И въпреки  игото, въпреки мъките, страданията, зверствата и трънливия път от „Разделяй и владей“ до „Съединението прави силата“, днес ние не сме научили урока си. Днес все по-често и дори плашещо е разделението сред българите. Разделяме се на леви и десни, селяни и граждани, интелигентни и посредствени, русофили и американофили, патриоти и предатели…, но най-ожесточена е битката и разделението между българи в България и българи в Чужбина. Защо? Защо сами се делим и самоизяждаме, защо подклаждаме тази братоубийствена война? Защо сами горим мостовете по между си? Защо не се уважаваме и не си помагаме? Толкова ли е трудно да бъдем едно цяло? Защото ние сме едно цяло, без значение, в коя точка на света се намираме. Ничий живот не е лесен, нито на българите в чужбина, нито на българите в България. Ничие страдание не е за подценяване, нито на тези, които са останали в България, въпреки всички трудности и нередности, нито на тези, които са взели нелекото решение да напуснат родината и близките си, за да могат да оцелеят. И двете решения са изключително трудни, и двете решения са свързани с борбата за оцеляване, и двете решения са достойни за уважение. И останалите и заминалите  са българи и носят българския дух непримирим, борбен, решителен и несломим.

Не може да се измери и патриотизма на никой българин по критерии разстояние от родината.  Не може да се твърди, че българите в чужбина не допринасят за българската икономика, защото техните робски пари потичат към България, за да нахранят самотните им родители, да им помогнат да си платят сметките, да удовлетворят нуждите на без време оставените си деца… Не може да се твърди, че са дезертьори и не обичат родината си, която сама ги е прогонила от границите си да ходят и да се скитат „немили, клети, недраги“. Не може да се твърди, че са предатели, продажници и страхливци, при положение, че всяка втора мисъл в тях е България, при положение че 90% от тях са там  по принуда и в очите им свети само надеждата за завръщане вкъщи…

От другата страна пък защитният рефлекс на нараненото самочувствие звучи изключително грубо и нелогично: „ Страхливци, роби, глупаци, наивници, лъжепатриоти…“ Не можеш да наречеш страхливец човек, който е избрал да остане и да се бори, да се бори с всички сили дори и за тези, които ги няма. Не може да са наивни хората отглеждащи и хранещи надеждата за едно бъдеще, в което присъстват дори и тези, които ги няма. Не може да наречеш глупак и лъжепатриот този, който милее за родната земя и въздух, за небето и близките си, който е останал тук да брани корените и традициите за тези, които ги няма  и приканя сънародниците си от чужбина да се завърнат…

А по въпроса „кои са робите“ може да се говори много, но генералното заключение винаги ще е едно – Всички сме роби –  роби на системата, роби на предразсъдъците си, роби на разделението си, роби на беднотията и омразата, роби на собствените си слуги!

Насъскани сме един срещу друг и в устрема да докажем правотата си, да изкараме отсрещния виновен и грешен забравяме кои са истинските виновници! Дори по-лошо започваме да подхранваме истинска омраза един към друг. Забравяме, че сме братя, забравяме зловещата сентенция „Разделяй и владей“ и не осъзнаваме факта, че бавно и сигурно се движим към гибелта си, този път разликата е, че душманинът няма ятаган – има вратовръзка и не сече глави собственоръчно – самите ние вършим тази работа.

Продължи ли това абсурдно отношение между българите, никога няма да успеем да се измъкнем от положението, в което се намираме всички! Не трябва да се мразим, не трябва да се обвиняваме и да търсим начини и доводи за нашата си правота, трябва да си подадем ръка, да потърсим начин да разберем отсрещния, да се уважаваме взаимно и да работим заедно като едно цяло, един организъм, един народ! Можем да си бъдем полезни. Имаме нужда един от друг! Замислете се, самите ние падаме жертви на тази абсурдна война! И дано скоро се осъзнаем и стигнем отново до прозрението, че „Съединението прави силата“. Ако не го направим сме обречени.

За Неделчев

Виж още

Бойко Борисов спрял заповедта за Натура в Добрич! Сега се чудим, кой ще плаща щетите?!

Казус. Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи, че ако българската държава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *