понеделник , май 28 2018
Начало / Новини / Белоградчик се вдигна на протест! Гражданите не искат кариери за добив на инертни материали до Белоградчишките скали!

Белоградчик се вдигна на протест! Гражданите не искат кариери за добив на инертни материали до Белоградчишките скали!

Недоволство избухна сред жителите на Белоградчик, които категорично се обявиха срещу плановете за изграждане на кариери в близост до Белоградчишки скали.
Заплахата от унищожаване на уникалния ландшафт обедини и общинските съветници, които излязоха с декларация против издаденото в последния работен ден на служебното правителство разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства в площ „Диаклас“, разположена в землищата на селата Праужда и Чифлик.
От Общинския съвет заявяват, че издаденото разрешение под номер 470 на министъра на енергетиката е недалновидно и неадекватно. Не са спазени закони и разпоредби, включително и приетите критерии за целесъобразността на подадени заявления за търсене и/или проучване на строителни материали. Извършването на проучване за строителни материали и евентуално последващо разработване на кариера за строителни материали би влязла в сериозен конфликт с ландшафта, се посочва в декларацията.
Площта за проучване попада в границите на проекта за „Природен парк Белоградчишки скали“ който е в процес на процедура по обявяване в МОСВ. Освен това тази площ попада и в рамките на геопарк „Белоградчишки скали“, създаден през 2014 г. на територията на общините Белоградчик, Димово и Макреш и в процедура по кандидатстване пред ЮНЕСКО за получаване на статут на част от мрежата на европейските геопаркове.
Теренът за проучване и евентуална бъдеща кариера се намира непосредствено до общински път, по който се движат туристи и местни жители до селата Праужда, Крачимир и Стакевци и е единствената връзка на тези села с Белоградчик. Пътят не е пригоден за движение на тежки транспортни средства – няма банкет, мостовете са с малка товароносимост и има дълги тесни участъци с ширина 3,4 – 4 м. Безопасността по пътя ще бъде сериозно застрашена.
Площта за проучване попада и в мрежата от защитени зони по „Натура 2000“ и е задължително да бъде извършена оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите за опазване на защитените зони. От Белоградчик са категорични, че издаването на разрешение, без да е извършена оценка на съответствие на работната програма, която оценка е задължителна, би представлявало съществено нарушение на административно производствените правила.
Теренът за проучване отстои само на 750 метра от с. Чифлик. Селото се намира в подветрената страна и замърсяването от шум и прах несъмнено ще увреди здравето на неговите жители и средата за обитаване. В селото и близките околности има изградена туристическа инфраструктура за селски туризъм за подкрепа на неземеделски дейности. Инвестирано е в три ваканционни селища, две от които са влезли в експлоатация. На 1700 м от терена за проучване съществува територия с био-сертифицирана земеделска земя. На 500 м има поне две новосъздадени овощни градини. В махала Извос на с. Чифлик също по проект са реализирани градини от сливи и лешници. Изграждането на кариера би обезсмислило и компрометирало направените вече инвестиции.
В заключение съветниците от Белоградчик добавят, че тъй като става дума за проучване за подземни богатства от групата на строителни материали, които представляват общоразпространени полезни изкопаеми, то тяхното добиване в ареала на ландшафта на Белоградчишките скали граничи с престъпление към природното и ландшафтно богатство на България, Европа и света.

 

Източник: edinni.bg

За Неделчев

Виж още

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Схема за милиони!

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Монополист в рекламния бизнес, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *