сряда , май 23 2018
Начало / Градски легенди / Здраве & Фитнес / Е-621 – хранителната добавка, действаща като наркотик!

Е-621 – хранителната добавка, действаща като наркотик!

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!
Сега ви обръщаме специално внимание на една добавка в храната, благодарение на която се превръщаме в ненаситни лакомници – мононатриевия глутамат или Е-621! Истината за нея обаче ще ви шокира!

Имали ли сте чувството някога, че не можете да спрете да хапвате дадена храна? И че тя е толкова вкусна и примамлива за вас, че ви става навик да я консумирате. Всъщност ви примамва обаче не толкова добре приготвената храна, колкото конкретна добавка в нея – мононатриевия глутамат или Е-621! Тя се сипва в големи количества в много храни, за да усили вкусовите им качества.

На чуждестранните продукти мононатриевият глутамат е отбелязан с MSG. А днес в света от тази добавка се употребяват – хванете се някъде, за да не паднете – около 200 хиляди тона годишно!

Установено е, че натриевият глутамат има свойството на наркотиците. Използва се от производители в цял свят като подправка към ястия, в хранителни продукти, за да ги правят по-вкусни. Можете да го разпознаете и с тези имена: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др.
Глутаматът въздейства на рецепторите ни подсъзнателно, като ни внушава, че похапваме нещо изключително вкусно и питателно. Ден след ден, похапвайки от натриевия глутамат, дори без да знаете, вие се пристрастявате. А храните, в които го няма, дори започват да ви се струват безвкусни, даже неприятни и имате чувството, че ядете тебешир.

Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където дори не предполагате, че хапват ястие, поръсено обилно с тази химия.

Преди време по време на опити учени добавят натриев глутамат в храната на мишки, вследствие на което те ослепели. Също негативна последица е и влиянието му върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната.

Какво всъщност представлява Е-621?

Натриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Представлява бял кристален прах, приличащ на сол и захар. Водният му разтвор има вкус на месен бульон. По същество това е аминокиселина, която се среща в природата и самостоятелно се изработва в организма на човека. Въздействието на синтетичния натриев глутамат върху организма обаче може да бъде изключително опасно.
Натриевият глутамат често предизвиква пристъпи на мигрена, при учениците често се появява хиперактивност, а при възрастните – сънливост. С продължителната употреба на Е-621 се влошава и зрението. В последно време учените бият тревога, че Е-621 предизвиква и Алцхаймер (придобито слабоумие) и агресия, гастрит, язва, болести на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза (диабет). Често употребяващите го усещат и учестено сърцебиене, слабост в мускулите, парене в гърдите, засилване на симптомите на астма, алергии, бъбречна недостатъчност, нарушение на зрението и хормоналния баланс в организма, синдрома на раздразненото дебело черво, тревожни разстройства и панически атаки, частична парализа, проблеми с координацията, обърканост на съзнанието, спадове в настроението, поведенчески проблеми, обрив на кожата, депресии.

Съставката е открита в Япония от Икеда Кикунае през 1907 г., който в експерименти установява, че веществото усилва вкуса на месните храни. По-късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява „чудодейно” и много други храни – като не само усилва натуралните им вкусови качества, но подобрява и вкуса, и аромата на консерви, лошокачественото месо, замразените продукти и т.н. Натриевият глутамат води до преяждане, а оттук – до наднормено тегло. С всяко десетилетие на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно. И затова има причина:

Е-621 предизвиква непреодолим апетит към храните

към които се добавя. Безвредната доза за организма на възрастен пък е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам.

Както вече казахме, употребата на добавката води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни, подправки и всякакъв род бързи закуски. Съставката реално няма вкус, нито мирис, а действието й се изразява в неимоверно стимулиране на човешкия апетит към т. нар. 5-и вкус „умами”. Реакцията на организма ви спрямо тези храни е както към сладкото: „Искам още и още”. Симптомите на предозирането от Е-621 пък се наричат „синдром на китайския ресторант” и могат да бъдат: гадене, повръщане, слабост, световъртеж, болки в гърдите.

Присъства най-много в пакетирани храни и полуфабрикати

На родния пазар най-често мононатриевият глутамат може да се намери в следните храни: соеви сосове или соеви протеини, инстантни спагети, китайска храна, полуфабрикати от веригите за бързо хранене, и не само, желатинови изделия или желатин на прах, хидролизирани протеини, всички кубчета-бульони, фиксове и готовите смеси от подправки. Добавката присъства и във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, готови супи, консерви, бира и къде ли още не. Незначителна е употребата му в сладкиши.

Мнозина считат, че тъй като количествата на Е-621 в пакет чипс или сандвич от 100 г например, са малки, той не може да нанесе значителна вреда. Но и за много от тези хора пакетираната храна се оказва ежедневие – което вече е сериозен проблем – натрупването на толкова много изкуствени добавки може да доведе до опасни последици. Най-тревожен е фактът, че
в повечето случаи Е-621 не се изписва на опаковките

Какво казва законът?

До ден-днешен няма официални медицински изследвания, които да потвърждават щетите, които нанася Е-621. Българското законодателство също приема добавката за легална. И въпреки това – няма да видите официален доклад за вредното влияние върху населението, просто защото такова не съществува.

Намалете влиянието на Е-621

 Реално няма как да опазим здравето си от субстанция, която не се изписва на етикетите. Но и не сме изцяло безсилни. За да намалите вредното влияние на добавката, като за начало избягвайте пакетирани храни, особено чипсове и снаксове с екзотични вкусове. Старайте се да пиете по литър и половина вода дневно и редовно си правете очистителни режими. Друга полезна препоръка е да използвате естествени изсушени подправки. Редуцирайте, доколкото е възможно, употребата на бульони и пакетирани подправки. Добре е също така и да стимулирате приема на витамини – основно B6, който играе важна роля за превръщането на храната в енергия, улеснявайки тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини.

Автор Анелия ПОПОВА

За Неделчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *