сряда , март 21 2018
Начало / Общество / Да помогнем на Мария от Несебър.Зов за Помощ

Да помогнем на Мария от Несебър.Зов за Помощ

Зов за помощ

Център за обществена подкрепа (ЦОП) – гр.Несебър работи по случая на 16 годишно момиче от българско семейство от общ.Несебър. Ще я наричаме М.
При посещенията в дома на семейството и от проведените с тях разговори се устави, че от една година момичето се грижи за майка си и брат си, които са в тежко психическо здраве и имат нужда от ежедневни грижи. Помага и на дядо си, който е в напреднала възраст с 65% инвалидност, диабет и с множество други заболявания. М. е поела всички домакински задължения като готвене, пране, пазаруване, плащане на сметки и много други.
Бащата е напуснал семейството малко след раждането на дъщеря си и от тогава е с неизвестно местонахождение. През тези години, а и в момента не оказва каквато и да било материална и морална подкрепа.
М. посещава редовно училище, завърши успешно учебната 2016/2017 година с много добър успех. От повече от месец работи по 8ч. и учи едновременно, поради което е прекратила посещаването на извънкласни занимания, в които е имала успех и дори се е изявявала на сцена.
Единствения доход на семейството е пенсията на дядото, с която едва успяват да покрият сметките за ток и да се закупят лекарства. Има периоди, в които остават и без електричество, поради забавени плащания. В момента нямат каквито и да било средства, дори и за храна. През изминалата зима, момичето споделя, че многократно е ходела гладна на училище по цял ден, но се е срамувала да сподели с приятели и познати. У дома и да има останала храна я отстъпва на майка си и брат си. В най-мразовитите месеци е спяла без отопление, за да пести и отново да има за другите. На всеки въпрос с усмивка отговаря „Свиква се“ или „Издържа се“.
Най-спешна в момента е нуждата от храна и дрехи за семейството. Необходими са дълготрайни хранителни продукти (консерви, буркани, полуфабрикати). Единствено М. в семейството е в състояние да готви, но т.к. е на работа почти не й остава време.
Необходими са също така и вещи и материали от първа необходимост за едно домакинство като: почистващи препарати, прах за пране (купува рядко, само ако останат пари от пенсията), сапун, паста за зъби, шампоан, тоал. хартия и всичко което човек използва в ежедневието си.
МОЛИМ, за Вашата помощ. Всеки имащ възможност да дари една консерва или пакет брашно е добре дошъл. Надяваме се с общи училия и преди всичко с Ваша помощ да помогнем на семейството.
Адрес:
гр.Несебър, ул.Струма 14
тел: 0554/4 22 95

За Неделчев

Виж още

Бойко Борисов спрял заповедта за Натура в Добрич! Сега се чудим, кой ще плаща щетите?!

Казус. Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи, че ако българската държава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *