понеделник , май 28 2018
Начало / Новини / СГС присъди рекордно обезщетение от 300 000 лева на Петър Сантиров заради делото за подкуп

СГС присъди рекордно обезщетение от 300 000 лева на Петър Сантиров заради делото за подкуп

Софийският градски съд (СГС) постанови прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 300 000 лева на съдия Петър Сантиров, научи „Правен свят“. Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов.

Сантиров заведе делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) миналата година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно, той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е „емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди, прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.

За да определи толкова високо обезщетение, съдия Невена Чеуз от СГС е взела предвид тежкото здравословно състояние на Сантиров. Експертиза по делото е доказала, че именно в периода, в който срещу него е водено наказателното дело, той е заболял тежко и вече е с намалена трудоспособност. Отделно от това, свидетели са описали ужасяващи обстоятелства около престоя му в ареста, който е бил над два месеца. Сантиров е бил принуден да търпи заплахи от хора, които лично той е определил да бъдат в ареста, а в един период е бил заплашван и от обвиняемите тогава от групата за отвличания „Наглите“

„В тази връзка съдът кредитира показанията на свидетелите Б., Т. и А., които по аналогичен и безпротиворечив начин, в логическа последователност, установяват условията, при които е пребивал ищецът в този арест – в килия в непосредствена близост до други арестанти, чиито мерки за неотклонение сам ищецът е определил и принуден да бъде свидетел на непрестанни заплахи за физическото си състояние и обиди към личността си, страх за личната си безопасност и усещане за накърнено достойнство – „задържаните, които са на неговия етаж непрекъснато отправят заплахи към самия него…. беше настаняван отделно от останалите конвоирани лица…. беше много подтиснат и много разтревожен, в пълния смисъл на думата смачкан“ /показания на свидетеля Б./, „той беше един убит човек… чувал съм как го обиждат… през цялото време си мислех, че този човек ще си сложи край на живота…. беше унизен до безобразие български съдия“ /показания на свидетеля Т./, „едните заплахи бяха от  „Наглите“…. ставаше нощно време, беше стресиран…. от две съседни килии го заплашваха, че ако се срещнат на каре щели да се разправят по грубия начин“ /показания на свидетеля А./“, пише в решението на СГС. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата заради незаконното обвинение в корупция води и бившият военен министър Николай Цонев. В началото на годината на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени. Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро

източник:http://m.legalworld.bg

За Неделчев

Виж още

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Схема за милиони!

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Монополист в рекламния бизнес, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *