четвъртък , януари 18 2018
Начало / Общество / ТА ЗА ЦИГАНИТЕ, ДЕ!

ТА ЗА ЦИГАНИТЕ, ДЕ!

ТА ЗА ЦИГАНИТЕ, ДЕ!
Я да видим за какво става дума, а!
(на който му се чете, да прочете)

“Циган”, по-точно “ци хан” е понятие на повече от 2 200 г. Най-древният известен извор, където то е използвано като етнически синоним на скитничество, чергарство, номадство, е старинна китайска хроника “Бей Ши”. Още от тогава циган, циганин освен като етнос се схваща и като специфичен начин на живот, който очевидно много харесва на някои протоиндуски демоси, настанили се в Европа и на Балканите. И сега циганството е по-скоро мироглед, начин на живот и устройство на битието, отколкото етническа идентификация. Този начин на живот включва:

1. Леност, мързел, нагласа за неработене. През комунизма, когато имаше хиляди свободни работни места, циганите не ги заемаха. Протестиращите цигани никога не скандират “Искаме работа!”. Няма цигани, които да искат земя за обработване, тъй като този начин на живот отрича труда.

2. Егоизъм

3. Безотговорност към семейство, деца, родители, държава

4. Незачитане на институцията “собственост”

5. Живот по схемата “Ден за ден”, без оглед и грижи за бъдещето

6. Крадливост (най-характерна черта)

7. Лъжливост, измами, коварство

8. Свадливост, конфликтност, отмъстителност

9. Простотия и цинизъм

10. Специфична примитивна романтика

11. Традиционна престъпност (около 80% от осъдените по българските затвори са от циганския етнос; и това е така не само в България)

12. Страст към пари и особено към злато (прочутите златни накити и златни зъби на циганите и циганките)

13. Липса на хигиенни привички и навици

14. Силни афекти, емоционална инконтинентност

15. Нахалство, бруталност и др.

Има и няколко мита, които битуват твърде отдавна и обикновено се поставят извън всякакво съмнение. Но те съвсем не са безспорни и според мен въобще не са верни.

– Първият мит е, че циганите са бедни. Не е вярно. Всеки циганин има злато. Циганските булки се купуват за десетки хиляди левове. Почти всяка циганска къща има телевизор, видео, сателитна антена. Не са малко и циганските леки автомобили. Богатите цигани като процент не са по-малко от богатите българи. Само този, който не е виждал циганска сватба, цигански празници (Васильовден, Гергьовден и др.) и цигански погребения, може да счита циганите за бедни.

– Вторият мит е, че циганите се нуждаят от помощ и грижи. Не е вярно. Поради манталитета си те не ги искат. За тях помощта няма нравствени стойности. Те се интересуват само от безвъзмездното получаване на пари или други материални неща (продукти, дрехи и др.) Схващат помощта, която получават, като успешно състояла се кражба от самото общество и се гордеят с нея. За сравнение при един българин получаването на социална помощ е и нравствен въпрос и обикновено повечето бедни българи се срамуват.

– Третият мит гласи, че циганите имат същите личностни качества като българите. Не е вярно. Генетично и психологически циганският етнос е твърде различен от българите.

– Според четвъртия мит циганите крадат, защото са принудени да крадат. “Крадем и ще крадем, защото сме гладни” казват самите цигани. Този мит също не е верен. Кражбата при циганите произхожда от самата им природа и е заложена в тях като традиционна форма на битие. Поради циганството си и най-ситият и най-богатият циганин не би се посвенил да открадне.

– Петият мит твърди, че циганите са непоправими. Не е вярно. Съвременното общество по принцип притежава средства да промени начина на живот на даден етнос и да го социализира, а от там да измени в положителна посока и неговите нравственост, психични особености и поведение. За това има достатъчно красноречиви примери, например в САЩ по отношение на негрите и индианците.

В България циганите са над 60 автохтонни групи с характерни особености на битието си, със своя култура, обичаи и нрави. Не е прието да се женят извън своята група. Изповядват различни религии от исляма до различните протестански секти. Говорят на различни езици: български, турски, влашки и, разбира се, цигански в няколко диалекта. Най-известните цигански групи са: йерлии )отседнали), кърдараши (чергари), лингурари (копанари), бургуджии (правят бургии), урсари (мечкари), келдерари (калайджии), грастари (ловари) и др. Тази еклектична система от най-разнообразни капсуловани групи фактически започва да доминира, като успешно завзема и духовно-културното пространство на България.

Как става това?

Първопричината е известната българска толерантност, граничеща с примирение и мазохизъм. Факт е, че циганите се чувстват много добре в България. Това прави силно впечатление на Запад; вестник “Дейли Телеграф”писа, че циганите са много по-добре в България, отколкото в съседните източноевропейски страни. Истината е, че циганите виреят там, където ги търпят. Такава търпимост към тях и тяхното асоциално поведение, каквато има у нас, не е възможна никъде по света. Можете ли да си представите какво би се случило с нашите крадливи и нахални цигани в Германия например, или даже в съседна Турция?

Символно значение има непонятен за мен факт, че в България сме заставени да наричаме циганите си “роми”, както те сами се наричат на циганския си език. Всички народи по света без изключение от хилядолетия назовават този етнос по обичайния древен начин с име, чийто корен е въпросното старокитайско “циган”, или с дума от собствения си език. За англичаните те са “цингаро” или “джипси”, за германците – “цигойнер”, за французите – “житан” или “боемиян”, за италианците – “дзингаро” или “житано”, за гърците – “циганос”, за руснаците – цъйган и т.н. Само в България сме длъжни не само да слушаме новини на чужд език, но и да идентифицираме един етнос с дума не от официалния български език. По същата логика би следвало например германците да ни се сърдят, че не ги наричаме “дойче”, а англичаните – че не ги наричаме “инглишмен” и т.н. Само много невежи хора не са в състояние да видят в този парадоксален реверанс към циганите истинския смисъл и далечната цел на подмяната. Новото за българина понятие “ром” му звучи необичайно и сякаш има друга семантична стойност. То му внушава: “Лоши сме, но сме си ние. И ти, българино, вече си длъжен да се съобразяваш с нас. А не ние – с теб”.

Според класическата Теория на културните кръгове (Ф. Гребнер, В. Шмидт и др.) в едно етнопространство (като българското) могат да възникнат нови връзки между елементите на националната култура, те се развият, да обхванат и да доминират цялостния духовно-културен процес и самото битие на демоса, както и неговото по-нататъшно развитие. Този културен кръг слага начало и/или съпътства ред същински етнически процеси: акомодация, адаптация, акултурация (изменение на националната култура), миксация (смесване на етноси), асимилация (в нашия конкретен случай просто циганизиране на българите). Тези етнически процеси текат сега у нас. Според мен акомодацията и адаптацията са завършени с приемането от страна на държавата и обществото на наименованието “роми”. Понастоящем сме свидетели и участници на протичането на главния процес – акултурацията. В обозримо бъдеще на база на демографските реалии, за които вече говорихме, ще започне и процесът на асимилация на българското малцинство от преобладаващото циганско (и турско) население.

В същото време характерните за всяко съвременно гражданско общество процеси на социализация и инкултурация (постепенно приемане от страна на малцинствата на националната култура и на националния дух) при циганите у нас въобще отсъстват, даже съвсем напротив: българското мнозинство по култура и дух се променя в нежелана посока, циганизира се. Причините за това са: капсуловаността и етническата енергия на циганския етнос, нехайството на държавата и политиците, нихилизмът и апокалиптичността на обществото, външни фактори.

Автор: Кирил Стаменов.

За Неделчев

Виж още

Бойко Борисов спрял заповедта за Натура в Добрич! Сега се чудим, кой ще плаща щетите?!

Казус. Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи, че ако българската държава …

7 коментара

 1. Всичко е вярно! Но трябва да се вземат мерки и да действа държавата

 2. Mойте искрени почитания към автора на тази статия. Но има много , което не се изнася за истина. Циганите по време на социализма бяха заети в Селското стопанство.В комунални услуги по градовете . Как мислите кой досега Ви обира боклука от кошовете ??? Кой Ви мие улиците.?? Да вярно е че са ниско образовани , но това е от системата . Какво да кажем за този огромен прооцент , който е с едно и две виши образования . !!! Че има Писатели Поети – Художници и Велии музиканти . Няма да споменавам имена от Уважение към тези хора. И на последно място –- знаете ли ВИе , че самият Христос е от Аромийски пройсход ???? Че църквите досега мълчат и не расгласяват именно тази истина. Те се страхуват , че при огласяването нещата ще се променят значително . В уроците по истоория сме Учили за Ромейски племена и Траки – който също са без писменност . Нещо да кажете за това ?? Кой е с по дълго пребиваване на тези земи ???? Нека да се живее в мир и разбирателство. Не е нужно да се показва с пръст БЕДНОСТТА . Тя очаква и бългорското съсловие при тази полиитика . И за доовиждане – На крив ……… Вълната му пречела .!!!!! Винаги се търси една прослойка за да бъде обвинена в неуспеха на други.

  • Траките без писменност, ти изби рибата брато. Буквите на които пишеш са дошли от траките, прочети малко. Има тракииски каменни плочи с букви като нашите, но неразбираеми за учените.

  • мръсния хари

   що не си е*еш долната майка мангалска … какво общо имат ромеите с мангалите … какви са тези аромий които си изсмука от кирливите пръсти … и се пише произход,мангал смотан … от мангалите и сапун не става … в пещите и през комина …

 3. Ромеи не идва от Ром или циганин или вид напитка ,а идва от Рим, Ромуел и реми т.н…Наистина не пишете неподготвени,моля!

 4. РИМ,РОМУЕЛ И РЕМ Ромеи и т.н. Италия . Ром е вид напитка и нищо повече.Ромейските племена са нещо друго!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *