понеделник , май 28 2018
Начало / Новини / Депутатите прекараха лобистки закон с който отново ще се увеличи цената на цигарите.

Депутатите прекараха лобистки закон с който отново ще се увеличи цената на цигарите.

Тихомълком, без обсъждане и без аргументи, с поправки вкарани след края на работното време в последния възможен ден, депутатите вдигнаха цената на българските цигари.
Едновременно с това се дава възможност да бъдат намалени с малко цените на по-скъпите вносни цигари, като не е задължително производителите и вносителите им да се възползват от нея, съобщава OFFNews.
Депутатите вдигнаха цените на българските цигари

 

Лобистките поправки бяха прокарани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Това е същият законопроект, който уж се правеше, за да се забранят разплащанията кеш над 1000 лева.

 

Оказа се, че тази очевидно безумна идея, от която самият ГЕРБ се отказа, е била само хвърляне на прах в очите, за да не забележим важната поправка – увеличаването на цените на цигарите, пише изданието.

 

Технологията, по която се вдигат цените на българските цигари, е доста сложна и именно на това, че малцина разбират сложната схема, разчитат лобистите, които я прокараха.

 

Общият акциз върху цигарите е 177 лева на 1000 къса. Това е минималната ставка в ЕС. Спорен въпрос е дали след днешните промени остава същата или се увеличава, но дори да има увеличение то е пренебрежимо малко.

 

Ставката обаче има 2 компонента – специфичен акциз и пропорционален акциз.

 

Специфичният акциз е твърда сума, с която се облагат всеки 1000 къса (50 кутии) цигари, независимо от качеството и цената им.

 

Пропорционалният (адвалорен) акциз е процент от крайната продажна цена на продукта. Т.е. върху евтините цигари се начислява по-малък акциз, а върху скъпите – по-голям.

 

Специфичният акциз досега беше 101 лева на 1000 къса или 2,02 лева на кутия. От 1 януари 2018 г. става 109 лева на 1000 къса или 2,18 лева на кутия.

 

Пропорционалният акциз се намалява от 27 на 25% от крайната цена.

 

Ефектът от това е, че българските цигари ще се увеличат с около 10-15 стотинки. Вносните цигари могат да намалеят (ако производителят поиска) с 10-15 стотинки.  Така цените на българските и вносните цигари, които и сега са много близки, ще се доближат още повече.

 

Според депутати, които не пожелаха да бъдат цитирани, скандалната промяна е заложена още в договора, с който Делян Пеевски продаде Булгартабак на чужд купувач. Това обаче едва ли може да се докаже, защото договорът не е публичен.

Източник: http://glasove.com

 

За Неделчев

Виж още

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Схема за милиони!

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Монополист в рекламния бизнес, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *