понеделник , март 19 2018
Начало / Общество / Преизчисляване на Пенсиите няма да има.

Преизчисляване на Пенсиите няма да има.

Няма да има преизчисляване на всички пенсии.

Това призна социалният министър. Бисер Петков пред Нова телевизия. Той  изтъкна, че ако бъде предприета такава стъпка, след като бъде веднъж реализирана, са необходими средства, за да бъдат изплащани всеки месец пенсиите.

Според Петков подобна мярка е и много скъпа. В момента у нас има около 2 170 000 пенсионери, а изплащаните пенсии превишават 2.6 млн. лв..

По думите му, правителството още в рамките на първите два месеца е реализирало едно от предизборните си обещания за увеличаване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст. От 1-ви юли над 560 хиляди пенсионери са получили увеличение на пенсиите – от 163 лв. на 180 лв. От 1-ви октомври е следващата стъпка, отбеляза той.

Министър Петков открои и намаляването на населението у нас. Той отбеляза, че това се случва не само в България, но и в цяла Европа. „Във всички европейски страни населението като цяло намалява, още по-бързо намалява населението в работоспособна възраст“, заяви Петков. Той отбеляза, че навсякъде се обмисля по-пълноценно използване на възможностите на човешкия капитал.

Петков заяви, че навсякъде в Европа се обмислят мерки за по-пълноценно използване на капацитета на жените, защото заетостта сред тях е 12% по-малка.

Министър Петков бе категоричен, че е необходимо привличане на инвестиции и стимулиране на отрасли и дейности, в които има висока добавена стойност. Той каза, че в 22 европейски страни има въведена минимална работна заплата. По думите му, въпросът не е дали да има минимална работна заплата, а какъв да е нейният механизъм. „Минималната работна заплата е стандарт за цената на труда. От друга гледна точка, това е стандарт за производителност на труда, защото ако не можеш да плащаш тази заплата, няма смисъл да правиш бизнес“, коментира социалният министър. Той заяви, че правителството ще предложи три сценария за нейното определяне.

Относно спорният казус за „клас прослужено време“, министър Петков подчерта, че държавата като работодател е решила този въпрос още през 2012 г. и това не е въпрос, поставян от правителството.

 

Източник: banker.bg

За Неделчев

Виж още

Бойко Борисов спрял заповедта за Натура в Добрич! Сега се чудим, кой ще плаща щетите?!

Казус. Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи, че ако българската държава …

3 коментара

  1. Маргарита Божилова

    Искам да попитам защо само на РЗИ вкараха класа в заплатите преди може би 5-6 години? С какво те са по различни от всечк други служители в България?

  2. П. Рангелов

    Не. Населението в България и Европа не намалява. Намаляваме само ние – белите хора. Но биологичният боклук от ислямските страни и Африка се размножава със скоростта на светлината. Резултатът не е в наша полза.

  3. Цветан Гетов

    Смайвам се от министърската или журналистическата некомпетентност! Като пенсионерите у нас са 2 170 000 , как изплащаните пенсии превишават 2,6 МИЛИОНА (!?!?) лева, т.е. по 1,20 лв. на пенсионер! И това го казва не друг, а социалния министър г-н Бисер Петков! Е, за сметките друго не може да се каже освен ….едно голямо БРАВО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *