неделя , май 27 2018
Начало / Лъжци и Слепци / Топъл обяд „храни“ кметски фирми в Червен бряг

Топъл обяд „храни“ кметски фирми в Червен бряг

Преди няколко седмици приключи скандалната обществена поръчка в Червен бряг, за която ви разказахме преди време – „Топъл обяд“ финансиран от ЕС. 

В предишния материал ви разказахме как фирми приближени на Кмета на Община Червен бряг, инж. Данаил Вълов се облагодетелстват на гърба на бедни жители от общината по оперативна програма „Топъл обяд“, която дава на крайно нуждаещи се безплатна храна. Поръчката беше разделена на две обособени позиции, които до този момент бяха печелени от фирма Дева М 2012 ЕООД, която е собственост на главния счетоводител на частната на фирма на кмета Вълов и Кремис 09 ЕООД, собственост на общинският съветник Явор Бакърджиев – зет на зам. Кмет на общината и разследван от различни институции за злоупотреби и измами.

През май т.г. общината обяви обществена поръчка, която по – късно прекрати с мотива, че и трите явили се фирми не са спазили критерия зададен от тях за цена, което ви разказахме в предния материал, че не е съвсем истина. И двете фирми приближени до Кмета бяха посочили суми с максималния зададен от общината размер, а третата кетъринг фирма, непозната за никой беше дала най – ниски цени. От така представените факти и документи по провелата се преди два месеца процедура се подразбира, че или Кмета е обещал на приближените си отново да спечелят поръчката или някой е прибрал комисионна за да бъдат избрани точно конкретни фирми.

Направихме нова проверка за същата обществена поръчка, която в настоящия момент е със статут на приключила. Общината е подписала договори разбира се с фирмите, за които ви разказах и по – горе. Но интересен е и друг момент – цените, които този път са заложени, а в последствие и одобрени.

За обособена позиция 1 печели фирмата регистрирана като счетоводна къща, собственост на главната счетоводителка на частната фирма на Кмета Вълов – Цецка Илиева, която ще храни бедни срещу сумата от 81 651, 84 с ДДС, а само два месеца по – рано беше поискала 131 258, 24, а година по – рано е взела 124 558, 44 лв пак с ДДС. Или иначе казано сумата изведнъж от по – голяма пада и то драстично.

За обособена позиция 2 печели шивашкия бос и общински съветник, зета на зам. кмета по финанси – Явор Бакърджиев, който преди два месеца беше поискал сумата от 97 576, 66 лв с ДДС, през 2016 е прибрал 87 600, 00 лв, а сега подписва договор за ….. 61 651, 84 лв, пак с ДДС.

И ако с всяка изминала година всяко нещо поскъпва и може би това е била и причината двете фирми да поискат по – големи суми преди два месеца, то тук правят впечатление няколко неща :

  1. фирма регистрирана като счетоводна храни бедни за стотици хиляди годишно, храна приготвена във фабриката на Кмета Вълов, която беше хваната да краде вода.
  2. фирма на общински съветник, шивашки бос от гр. Койнаре хем избран да управлява и разпределя общинските средства се издържа с европейски такива.
  3. Как само преди два месеца цените бяха в пъти по – завишени, а сега сякаш след амнезия са по – ниски дори от тези през 2016-та година ?

Питам се и друго – не е ли конфликт на интереси главната счетоводителка на частната фирма на Кмета Вълов, в която участие има и самата Община да печели подобни обществени поръчки.

Питаме за пореден път и община Червен бряг и Прокуратурата, базирайки се на документите – законно или незаконно беше прекратена обществената поръчка, която трябваше да бъде спечелена от независима фирма още през май .

И до като залъгваме Европа, че с техните пари храним бедни, бедните си мислят, че са получили помощ и че някой го е грижа за немотията му, то реалността е друга – крупни бизнесмени разследвани за различни измами печелят на гърба на изстрадалия и беден българин. Защото за бедния и стария хляб е хляб, а за богатия всичко е бизнес и интереси. А вие още ли смятате, че подобни управници управляват изхождайки от вашите интереси ? ! Коментара оставям на вас.

 

Автор : Христо Гешов

За Неделчев

Виж още

„Метаморфозата и лъжите на едни луди партийци в буквалния смисъл на думата“

Отново ще ви занимаем с най – измислената партия на България. Именно партията на никому …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *