вторник , март 20 2018
Начало / България / КОГАТО УЧИТЕЛИТЕ СТАНАТ КАРДИОЛОЗИ

КОГАТО УЧИТЕЛИТЕ СТАНАТ КАРДИОЛОЗИ

КОГАТО УЧИТЕЛИТЕ СТАНАТ КАРДИОЛОЗИ
Когато фактите започнат да крещят, неизбежността на действията, които трябва да се предприемат не може, а и не трябва да бъде отлагана. Който и колкото и да разтяга локуми за загрижеността около бъдещето на единствената болница в общината, в крайна сметка трябва да погледнем действията, реакциите, резултатите и документите. Да, документите. Дълго и упорито се опитвахме в продължение на месеци да ги получим по законния ред, а сега дори не остава време, за да обмислим начина, по който да ги представим. Затова ще ги публикуваме директно. Изводите си ги направете сами. Дали гражданите ще искат да се вземат мерки, зависи от това колко са се събудили.
В края на октомври 2016 г. са обявени одобрените допълнителни средства от бюджета на МЗ за закупуване на ангиограф, скенер, томограф и апаратура за хемодиализа за нуждите на МБАЛ-Ловеч. Причината – болницата отделя значителна част от постъпленията си за разплащане с външни доставчици на услуги, включително и за изброеното оборудване.
От документите става ясно, че това обявление е сериозно и действително средствата са заделени.
Реакцията на общината спрямо МБАЛ-Ловеч е мигновена – поредица от писма в периода ноември 2016 г. – януари 2017 г., търсене на обяснения, планове, отчети, на които се отговаря както към кмета на Ловеч, така и към министерството, чрез което кмета отправя писмо след писмо поради честите смени в министерските постове. Кореспонденцията за период от само три месеца надхвърля 100 страници, при това с повтарящо се съдържание.
Писмото, което публикуваме, е с дата 17.02.2017 г. на кмета на Ловеч към МЗ и е адресирано до служебния министър. В него се искат същите тези планове, отчети и прочее, които са получавани вече многократно, но и още нещо – налице е опит за възпрепятстване на закупуването на ангиограф, който според кмета на Ловеч не е необходим, тъй като – пак според кмета на Ловеч – болницата вече имала такъв. Отчасти това е така, но само отчасти. В болницата към момента наистина е имало ангиограф, но той е бил собственост на частната клиника Кардиолайф и именно поради този незначителен факт е одобрено закупуване на такъв апарат, който да носи пари на МБАЛ-Ловеч, вместо на частната клиника. Същият този ангиограф, чийто лиценз изтече в началото на май 2017 г., и заради който напуснаха половината кардиолози в болницата. Какъв бърз развой на събитията, някак учудващо бърз.
И ако горното ви се струва бързо, сигурно ще ви се стори странна случайност, че точно когато частната клиника започва натиск върху болницата и запорира сметките й, Община – Ловеч изведнъж решава точно сега да си събере вземанията от МБАЛ-Ловеч (за които никой нищо не е казвал почти три години) в изключително спешен порядък. Някакви си стотина и кусур хиляди лева. Няма разсрочване, няма отсрочване. Веднага.
Въпросът, който първо възниква е: За кого работи ръководството на община Ловеч, начело с кмета Корнелия Маринова?
Вторият въпрос е: Знаят ли в централата на партия ГЕРБ, че техният кмет е искал от служебния министър спирането на проект, одобрен от кабинета Борисов-2?

За Неделчев

Виж още

Управлението на „суджука“: Оставиха милионерите с перките на Калиакра, а лишават хората от земята им

Безобразно поведение демонстрира министъра на околната среда и водите – Нено Димов, който преди дни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *