четвъртък , април 26 2018
Начало / Новини / СЦЕНАРИЙ В 21 СТЪПКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПЕРМАНЕНТНАТА ПОЛИТИЧЕСКА, СОЦИАЛНА И ЦЕННОСТНА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ разбуни духовете в социалната мрежа. Автор на своеобразната пътна карта за радикална смяна на политическата система е преподавателят във ВТУ доц. по средновековна българска литература Иван Лазаров.

СЦЕНАРИЙ В 21 СТЪПКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПЕРМАНЕНТНАТА ПОЛИТИЧЕСКА, СОЦИАЛНА И ЦЕННОСТНА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ разбуни духовете в социалната мрежа. Автор на своеобразната пътна карта за радикална смяна на политическата система е преподавателят във ВТУ доц. по средновековна българска литература Иван Лазаров.

С0ЦЕНАРИЙ В 21 СТЪПКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПЕРМАНЕНТНАТА ПОЛИТИЧЕСКА, СОЦИАЛНА И ЦЕННОСТНА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ разбуни духовете в социалната мрежа. Автор на своеобразната пътна карта за радикална смяна на политическата система е преподавателят във ВТУ доц. по средновековна българска литература Иван Лазаров.

„Усетих наченки на протестен ентусиазъм у неколцина Фейсбук приятели и понеже много мразя израза „аз казах ли ви“, предлагам отворен сценарий за действителна смяна на системата, коментира доц. Лазаров. Той допълни още, че е използвал добре познат в науката алгоритъм за преход от тоталитарен към демократичен режим.

Сред стъпките, които предлага ученият, са предизвикване на конституционна криза, саморазпускане на парламента, назначаване на служебно правителство, суспендиране на Конституцията, разтуряне на всички политически партии, гарантиране свободата на частния бизнес, уволнение на целия репресивен апарат на държавата.

Следващите стъпки са рязко съкращаване на административния апарат с до 75%, въвеждане на нов принцип за набиране на държавни служители на всички нива, сформиране на екипи за изработване на нови ГПК, НПК и т.н. с времеви хоризонт от 18 месеца, както и на екип за изработване на нова Конституция за президентска република и двукамарен парламент. Въвеждане на местно самоуправление, независимо от централната власт, избор на областни управители, радикална правосъдна реформа, избори за долна камара и сенат на парламента от общо 140 депутати, местни избори и пълно възстановяване на демократичните принципи са следващите стъпки от сценария за излизане от кризата, който стана обект на стотици коментари, мнения и предложения.

„Необходимите ресурси са 500 почтени и образовани мъже и жени с ясна политическа воля и… 10 млн. евро“, коментира доц. Иван Лазаров.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вестник – Борба

За Неделчев

Виж още

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Схема за милиони!

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Монополист в рекламния бизнес, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *