сряда , март 21 2018
Начало / България / Времето на политическите партии изтече! Хората искат промяна на системата!

Времето на политическите партии изтече! Хората искат промяна на системата!

Времето на политическите партии изтече! Хората искат промяна на системата!

 

След изтощителна поредица от избори през последните четири години- парламентарни, местни, европейски, президентски – апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите взема връх сред обществото. Наблюдава се сериозно недоверие в основните институции и голям отлив на избиратели от политическите партии.

 

Кабинета в момента се крепи на баналността и апатията. Бойко Борисов е премиер за трети път и дори изключително неодобряваната му политика е добре позната на мнозинството. Опозицията е все така вяла и няма желание и сила да наложи какъвто и да било натиск за промяна. Дори корупционните скандали около властта не предизвикват толкова широк отзвук в обществеността, както през изминалите години.

 

 

 

Според проучване на агенция „АФИС“ проведено в периода 21-25.07.2017г. сред пълнолетни български граждани с избирателни права, в населени места в цялата страна, ако се стигне до предсрочни избори, политическата картина ще изглежда така:

ГЕРБ – 31.7%   БСП – 28.6%  ОП – 7.1%  ДПС – 6.1%  ВОЛЯ – 4%  РБ – 2.6%  Други – 4%

На фона на цялата политическа нестабилност само президентската институция изглежда стабилна и е лидер в доверието на гражданите.

На дъното на класацията остава съдебната власт, неотлъчно следвана от парламента.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът му удря дъното.

Според проучването и обществените нагласи, дори евентуални нови избори не биха довели нито до съществена промяна в политическата обстановка, нито до повишаване доверието на

хората в институциите и партиите.

 

Няма нито една тема или обществен проблем, по който намеренията и действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите. Мнозинството преценява, че живее по- зле в сравнение с миналата година и няма позитивни очаквания за близкото бъдеще.

Днес във всяко едно българско семейство има най-малко по един член, който е емигрирал от страната, или в близко бъдеще възнамерява да го стори.

За сравнение- през изминалата година това е било характерно за всяко второ домакинство!

За Неделчев

Виж още

Управлението на „суджука“: Оставиха милионерите с перките на Калиакра, а лишават хората от земята им

Безобразно поведение демонстрира министъра на околната среда и водите – Нено Димов, който преди дни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *