сряда , март 21 2018
Начало / Новини / България губи милиони от Еврофондовете и във втория програмен период

България губи милиони от Еврофондовете и във втория програмен период

България не е успяла да си вземе поука от първия програмен период и в средата на настоящия отново е изправена в риск от загуба на стотици милиони левове от европейските фондове. За някои европрограми щетата вече е ясна – само по ОП „Наука и образование“ държавата почти е отписала около 70 млн. лева.

Много по-драматична обаче е ситуацията по друга важна програма – „Околна среда“, където от екоминистерството регистрираха сериозно забавяне, което може да струва почти 170 млн.евро. В средата на периода и двете програми отчитат реално изплатени средства под 5%, показа справка на в. „Сега“ в информационната система за отчитане на европейските средства.

Проблемите обаче не свършват единствено с „Наука и образование“ и „Околна среда“. Под въпрос са и други плащания по европейските фондове, които се бавят почти критично. Те са на опашката по реално изплатени суми, които дори не успяват да стигнат 4%. Това са „Добро управление“ (3.84%) и „Морско дело и рибарство“ (0.14%), по която през миналия програмен период България на няколко пъти вече губи пари. Около 7 на сто пък са плащанията по други две важни програми – „Регионално развитие“ и новия фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Част от проблемите при еврофондовете се крият в лошото управление и некачествените проекти. Именно липсата на достатъчно опит от страна на общини и институции спъва усвояването на парите за екология. Тежките и скъпи отчуждителни процедури на терени, върху които ще се правят инвестициите, също бавят процеса. Препъникамък са и купищата обжалвания на вече сключени договори, оплакаха се наскоро от министерството на Нено Димов.

Пред в. „Сега“ от Асоциацията на индустриалния капитал изразиха тревога. „През годините различни хора работят по тези програми и те не се учат от грешките и опита на предишните си колеги“, коментира шефът на АИКБ Васил Велев.

Той определи като лош знак риска от загуба на средства по „Наука и образование“ и подчерта, че фирмите чакат реализирането на куп политики, свързани с изграждането на връзката между науката и бизнеса. „Това е още едно доказателство, че няма кой да работи. Даден министър и Господ да е, няма как да свърши сам цялата работа“, коментира Велев.

Признание

Проблемът бе коментиран наскоро и от вицепремиера Томислав Дончев, който също допусна, че е възможно забавяне. „Съгласен съм с констатацията, че темпът на използването на европейските пари трябва да бъде бърз, ускорен и равномерен и че те са изключително важни за българската икономика, без да са нейният фундамент“, заяви той.

Източник: financebg.com

За Неделчев

Виж още

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Схема за милиони!

Кой не знае Красимир Гергов, кой не е чувал за него. Монополист в рекламния бизнес, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *