понеделник , май 28 2018
Начало / България / Илияна Йотова отказа помилване на Ивайло Зартов

Илияна Йотова отказа помилване на Ивайло Зартов

Вицепрезидентът на Р. България Илиана Йотова отказа помилване на Ивайло Зартов, осъден на 9 години лишаване от свобода по Наказателния, а не по Търговския кодекс на Р. България, по иск на частно българо-руско дружество, на което е бил управител (вж. тук, тук,  туктуктук. И на трите инстанции, на които се гледа делото срещу Зартов, не е постановено извършването на финансова ревизия на частната фирма, но Зартов е осъден на такава дълга ефективна присъда, по обвинение от фирмата за присвояване и безстопанственост. По време на делото срещу Зартов има и оказано давление върху тогавашния главен прокурор Борис Велчев от страна на високопоставени руски дипломати в България.

Ивайло Зартов вече е излежал 8 години от 9-годишната си присъда. Молбата за неговото помилване бе подадена до президента Румен Радев от неправителствената организация Обществен съвет по правосъдие (вж. тук).

 

 

В апела на Обществен съвет по правосъдие, изпратен до президента Румен Радев през м.февруари т.г., се казваше:

„Нашите искания са в две направления: да бъде направено от Вас възможното по закон за проверка по случая на Ивайло Зартов и извършените нарушения на правата му по време на съдебния процес и след него по време на изтърпяване на наказанието, както и да бъде издаден Указ за помилването му.
„Обществен съвет за правосъдие“ от години изследваме проблемите на съдебната система и причините за пълното недоверие на гражданите в нея. Случаят, който Ви молим да разгледате, е част от многото несправедливо издадени присъди, без налични доказателства. Наред с това е характерен и с наличието на политическо влияние на чужди дипломати, от което страда наш сънародник.“

Както и, че: „Осъденият Ивайло Илиев Зартов излежава наказателна присъда 9 години лишаване от свобода, за извършено престъпление присвояване и безстопанственост на 3,5 млн лева от частна фирма – ищец, според присъда по дело 1140/2011 г. на Бургаски Окръжен Съд. Потвърдена от Апелативна инстанция и ВКС. Внимателен преглед на преписката показа, че в делото не е правена икономическа експертиза на състоянието на фирмата, въпреки, че тя е била поисквана многократно, във всички съдебни инстанции, от защитата на осъдения. Това е достатъчно да се предположи, че присъдата е постановена при неизяснени фактически обстоятелства. Упоритостта на всички съдебни състави, да откажат извършването й, говори за субективност и влияние върху тях.
Наясно сме, че не притежавате правомощия да разпоредите преразглеждане на делото. Горните факти сочим, за да Ви запознаем с обстоятелствата, при които е постановена присъдата, и липсата на каквато и да е било справедливост и законност в този случай.“

Преди подаването и разглеждането на тази молба на Обществен съвет по правосъдие, до президента Радев бяха изпратена и писма от Ивайло Зартов и от неговата съпруга (вж. тук и тук). А в резултат на многократни граждански протести пред Президентството в началото на тази година, свързани с различни проблеми и беззакония в българската съдебна система, с неговия случай са били запознати служители на президентската институтция, както и самия президент. През есента на миналата година Зартов се бе обърнал и до правосъдния министър и националния омбудсман (вж. тук).

В крайна сметка, с този отказ на вицепрезидента Илияна Йотова, която пише в своето решение, че на този етап не намира основания да упражни правото си на помилване относно Зартов, българската държава за кой ли път показва на „големия престъпник“ Ивайло Илиев Зартов, че неговата родина никой облечен с власт не се интересува или не желае не да се преразгледа една странна присъда, но дори само да се ограничат последствията от нея. Никой и пръстта си не мръдна, никой не се усъмни, че има нещо, което не е наред в този казус, никой не направи нищо, за да съхрани вярата на един образован и способен български гражданин в собствената му държава.

Може със същата мяра, с която всички облечени с власт първо в съдебната система в България, и на трите инстанции, на които се гледа делото срещу него, след години и на съдиите от Софийски градски съд, които отказаха условно предсрочно освобождаване на Зартов в края на 2016-та и в началото на тази година (с мотива, че той не се е покаял и не се е признал за виновен, за какъвто той наистина никога не се е признавал), а сега и в Комисията по помилванията при президетската институция и вицепрезидентът Йотова, са постановили своите решения по този случай, някой ден може да им отвърне само небесното правосъдие, което никога не съди криво и за което няма нищо тайно, което да не стане явно. „С каквото мярка мерите, с такава ще ви се отмери“, се казва в един известен евангелския текст. Но облечените с власт рядко се сещат за това, че с каквато мяра мерят, с такава на тях самите ще им се отмери.

Източник: Eurochicago.com

За Неделчев

Виж още

Управлението на „суджука“: Оставиха милионерите с перките на Калиакра, а лишават хората от земята им

Безобразно поведение демонстрира министъра на околната среда и водите – Нено Димов, който преди дни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *