сряда , май 23 2018
Начало / Новини / Къде са парите за Хитрино?

Къде са парите за Хитрино?

Къде са парите за Хитрино?

Къде са парите за Хитрино?
Премиерът Бойко Борисов стана почетен жител на Хитрино, но засега това не помага за по-бързото възстановяване на селото.

На 10 август се навършват точно осем месеца от трагичния инцидент в село Хитрино, при който влакова композиция с цистерни пропан-бутан се взриви и отне живота на седем човека, 29 бяха ранени, а редица постройки изцяло или частично разрушени. Като много други такива случаи и този развълнува страната, но също така бързо бе забравен. Днес вече почти никой не се интересува от разрушеното село. Рядко се споменава и как върви неговото възстановяване. Което пък неминуемо създава възможности за непрозрачно харчене на събраните средства в помощ на Хитрино .

По принцип годишният бюджет на общината е около 7 млн. лв., но за подпомагането й след експлозията на влаковите цистерни се натрупаха над 32 милиона. Около 2 млн. лв. бяха събрани в кампанията на Българския Червен кръст, премиерът Бойко Борисов извади още 10 млн. лв., а други 20 млн. бяха специално пренасочени от Програмата за развитие на селските райони. Така че кметът Нуридин Исмаил изведнъж се видя в пари. И може би поради това тръгна по наклонената плоскост на спорните поръчки. Още на шестия ден след инцидента Исмаил откри процедура за демонтаж на старата ПВЦ дограма и изработка, доставка и монтаж на нова за увредените от катастрофата сгради – зданията на общинската администрация, народното читалище „Пробуда“ и Младежкия дом. Само че поръчката за избор на изпълнител се оказа пряко договаряне без конкурс с карнобатската фирма „К.М.С.България“ ООД, която, според писанията в интернет, се занимава с… козметични продукти. Защо кметът е решил да се довери точно на това дружество и да му плати 150 хил. лв. без ДДС не се разбра. Но след като в. „БАНЕКРЪ“ съобщи за намеренията му, схемата изведнъж коренно се промени и на мястото на старата процедура беше публикувана нова. Тя пак бе по реда на прякото договаряне, само че с различен избраник – шуменската „България Пласт Трейд“, специализирана в изработка и монтаж именно на PVC и алуминиева дограма, а и базата й се намира само на няколко километра от Хитрино. Всъщност дограмите отдавна са сменени, но в профила на купувача на община Хитрино тази поръчка все още стои на етап „затворена“. С други думи, няма формални доказателства въобще да е възлагана или най-малкото някой е пропуснал да отбележи този факт.

Същото е положението и с другата спешна процедура от дните след взрива, при която шуменското ООД „Уиткол“ бе поканено да извърши срещу 55 хил. лв. без ДДС демонтаж на 30 стари климатични системи в пострадалите общински сгради и на тяхно място да инсталира нови. Фирмата, чийто собственик и управител е Бехрин Сейфулов, се занимава основно с вентилационни, климатични и отоплителни инсталации, така че преценката на кмета Исмаил да се обърне към нея изглеждаше логична. Въпросът е, че поръчката трябваше да е изпълнена до 10 януари, но и до днес няма данни договор с „Уиткол“ да е бил подписан.

Общо взето, всичко около харчовете в Хитрино е някаква мъгла. И никак няма да е пресилено, ако кажем, че точно това, а не слабите изборни резултати бяха в основата на решението на ДПС да изключи Нуридин Исмаил от редиците си. Неслучайно в края на юни, дни след този развод, безпартийният вече кмет (б.а. – който от известно време се радва на симпатиите на премиера Бойко Борисов) направи публичен отчет за усвояването на даренията и помощите. Според изнесените данни от постъпилите близо 12 000 000 лв. по всички сметки, разкрити за възстановяването на населеното място, дотогава са изразходвани 2 123 000 лева. От сметката на БЧК били изхарчени 775 000 лв. – за храна и за закупуването на електроуреди и обзавеждане. От парите на дарителите – 218 000 лв., само че в случая 100 хил. лв. са обезщетенията, които фирмата превозвач изплати на пострадалите. А що се отнася до 10-те милиона, отпуснати от държавния бюджет и Социалния фонд, от тях били усвоени едва една десета.

Всичко хубаво, но проблемът е, че строителството и ремонтите на къщите вървят бавно. По последни данни от средата на юли основите на шест от новостроящите се къщи са отлети, а по други пет тепърва започнат строително-монтажните дейности. От запазените здания 17 са с подменени покриви, а други 15 са напълно готови за живеене. Според заместник-кмета на Хитрино Ахмед Ахмед в началото на август ще започне изграждането и на обещаните от Камарата на строителите пет къщи. Този месец започват и основните ремонти на по-слабо засегнатите 77 къщи, докато на други 97 предстои текущ ремонт. Само за сведение ще припомним, че в началото на годината се говореше за девет напълно унищожени къщи, 11 за събаряне и още 67 за частичен ремонт. Или общо 87 постройки. Сега, поради хаотичната информация, е трудно да се пресметне колко точно домове се строят и ремонтират, но само тези за основен или частичен ремонт са 174. Една от причините за голямото набъбване на нуждаещите се е разширеният незнайно защо диаметър на засегнатата от взрива зона от 400 на 700 метра.

Като цяло разходите дотук са скромни в сравнение с 20-те милиона лева от Програмата за развитие на селските райони. Тяхното харчене вече започна, след като шуменската компания „Инвестиционно проектиране“ бе наета срещу 1 млн. лв. за изработване и окомплектоване на технически инвестиционни проекти за кандидатстване по подмярката 7.2 на селската програма „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Фирмата на Диян Златев бе поканена на пряко договаряне, заедно със софийската „Профпроект България“ на Симона Дачева, с обяснението, че няма време за стандартна надпревара. Отделно 324 хил. лв. са дадени на „Европрограмконсулт“ ЕООД за консултантски услуги.

Иначе кметът на Хитрино е набелязал общо 12 обекта, които да реализира със средства от ЕС. Става дума за реконструкция и рехабилитация на 12 км уличната мрежа в самото село и ремонт на няколко третокласни пътища до съседните населени места, за изграждане и обновление на уличното осветление, за възстановяване, оборудване, обзавеждане и внедряване на мерки за енергийна ефективност на младежкия културен център, за основен ремонт на сградите на Младежкия дом, здравната служба и общинската служба по земеделие и гори, както и за обновяване на сградата на общинската администрация. В списъка са още автобазата, физкултурният салон към СОУ „Д-р Петър Берон“ и прилежащите пространства към ЦДГ „1-ви юни“. Предвидени са и реконструкция, рехабилитация и благоустрояване на парка, на централния площад и на зоните за отдих в селото.

Създаването на специалната финансова линия и наемането на външните експерти обаче се оказват недостатъчни за реализирането на тези проекти. Някои от тях излизат извън строителните граници на Хитрино, което е недопустимо според условията за финансиране. И сега се налага правителството да одобри промени в Наредба №12 за прилагане на споменатата подмярка 7.2, за да могат да се отпуснат исканите средства. Любопитно е как заместник-министър на земеделието и храните Лозана Василева мотивира тази предстояща нормативна промяна. „Мащабите на разрушението бяха огромни, бяха нанесени редица материални щети в селото, бяха разрушени общински сгради, участъци от общинската пътна инфраструктура, водопровод. При обявяването на приема на заявления за подпомагане не бяха идентифицирани точните щети. След изтичането на периода на прием и при подаването на проектите се установи, че има нанесени щети и извън строителните граници на Хитрино“, казва тя. Така излиза, че в началото е било едно, а изведнъж се оказало друго и гърмежът на цистерните разбил дори пътищата към околните селища.

Източник: banker.bg

За Неделчев

Виж още

300 български студенти ще имат възможност да получат безплатно висше образование в руски учебни заведения през академичната 2017/2018 година.

300 български студенти ще имат възможност да получат безплатно висше образование в руски учебни заведения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *