неделя , май 27 2018
Начало / Лъжци и Слепци / Искат да признаваме и „македонска църква“… само вижте кой (Сорос и АзБ гледат завистливо)

Искат да признаваме и „македонска църква“… само вижте кой (Сорос и АзБ гледат завистливо)

Ситуацията в българската партиотична партийност е на път да задмине по абсурдност дори ситуацията сред десницата и христо-иваново-соросоидните партии. След като официалните патриоти подкрепиха признаването на македонския език, скоро към тях се присъедини и гласящата се да е тяхна алтернатива Партия „Възраждане“. Лидерът и Костадин Костадинов твърдо застана зад договора.
Но днес вече има ново развитие. Костадинов проявява нова инициатива и отива още по-натам. В блога си пише: „А кога ще признаем и македонската църква“.
Към настоящия момент, Македония има призната държавност (от 1992) и език (от тази година). Това кажи-речи на 99% означава признаване на „македонска нация“, доколкото днес хората са атеисти (ако и да се черкуват) и църквата няма толкова голямо значение. Но ако признаем и църквата, т.е. религията на „македонците“, вече няма абсолютно нищо, което да ги отличава от нас самите. Стават си „нация“ по всички правила на международното право и историческата традиция.
Да припомним как се е родила българската нация. Всичко започва с Паисий, после идват училищата и читалищата, после идва независимата българска църква, и накрая идва и Освобождението. Тук е добре да допълним, че тази независима българска църква (Екзархията), макар и законна, остава в схизма с Вселенската патриаршия за десетилетия напред. Гърците много добре разбират какво значи признаване на „независима църква“ и и налагат санкции.
Сега Коцето, след като призна договора, и езика, се превръща в нещо като патриотичен неолиберал, който изважда нови и нови идеи за „ценности“, които да прокарваме. Ако тази идея дойдеше от Асен Генов или от игумена на Кладнишния манастир (известен като соросоидния поп Рафаил), ако така би дошла, би прозвучала логично. Но от името на тоя дето се стреми да замени патриотите във властта, и се представя за „истински патриот“?
Македонската църква се представя за наследник на т.нар. „Охридска архиепископия“. Това е всъщност българската църква, след като падаме под византийско робство и се отнема патриаршеския сан на българския владика. След възстановяването на Българската държава от Асен и Петър, се създава Патриаршия, но тази архиепископия остава и се развива паралелно. Тя отново е българска, но поповете си държат земи и пари, както често се случва в Средновековието. България има 2 църкви. Архиепископията оцелява чак до 18 век, но постепенно се погърчва под влияние на централната църковна власт в Османската империя.
В момента да признаем „македонска църква“ ще означава да признаем не втора българска църква, а църква на съвсем отделен народ, която го легитимира.
За подобна напредничава идея, вероятно е възможно да се получи финансиране от „Америка за България“. Коцето да не изпуска парите… 🙂
Автор: Добри Божилов

За Неделчев

Виж още

Общински съветник от ДПС Червен бряг и Кмет в опит за измамна схема за милиони ?

Как обект, оценен за 1,2 млн. лева щеше да бъда „продаден“ за 0 лева ? 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *